Servers zijn het hart van een netwerk. Belangrijk dus om daar zorgvuldig mee om te gaan. Verlies van servers zou rampzalig zijn voor jouw bedrijf. Maar als jullie gaan verhuizen, moet de server toch mee. Dit is iets waar je als bedrijf natuurlijk gespannen om kunt zijn. Het is dan ook cruciaal dat die verhuizing goed verloopt.

Het brengt in ieder geval risico’s met zich mee en allerlei voorbereidingen. Het is niet zomaar iets. Maar die risico’s en voorbereidingen vallen reuze mee als je weet hoe je het aan moet pakken en weet wat alle ins en outs zijn op het gebied van een serververhuizing. Door onze jarenlange ervaring weten we waarover we het hebben. Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? We delen een paar belangrijke punten met je.

Een serververhuizing vindt bijna altijd plaats buiten kantoortijd. Er mag geen downtime zijn en het kan het alleen maar als er niemand meer aan het werk is. Meestal wordt gekozen voor het weekend, omdat er dan meer tijd is dan na een werkdag. Maar het kan ook ’s nachts. In ieder geval moet het zo snel mogelijk gebeuren. Dat betekent werken onder tijdsdruk.

Zo’n serververhuizing is altijd een kwestie van maatwerk. De planning begint daarom al weken of zelfs maanden van tevoren. Hoe er te werk wordt gegaan en hoe de transport wordt geregeld bepaal je voordat je te werk gaat. De nieuwe locatie moet ook al helemaal voorbereid zijn voordat de verhuizing plaatsvindt.

Speciale maatregelen zijn vaak noodzakelijk. In een serverruimte is het warm, dus servers kunnen bijvoorbeeld teveel afkoelen bij vervoer tijdens koude maanden. Die kunnen dan vastlopen. Vervoer in een verwarmde vrachtwagen voorkomt dat. Ook de verpakking moet geschikt en dus anti-statisch zijn. Schokken en stoten zijn funest voor een server, maar dat los je op door gebruik te maken van speciale kratten en karretjes met lucht rubberen wielen. Alles om de server zo soepel mogelijk van A naar B te krijgen.

Een verhuizing gaat altijd in samenwerking met de netwerk- of systeembeheerder. Die is gedurende de hele verhuizing aanwezig en zorgt onder andere voor het fysiek down brengen (uitzetten) van de servers. Wij kunnen dan helpen met het uitbouwen, transporteren en inbouwen van de servers. De netwerk- of systeembeheerder start dan de servers vervolgens weer op.

Belangrijk is dat er een goede back-up wordt gemaakt voorafgaand aan de verhuizing. Er moet ook altijd rekening gehouden worden met noodsituaties en daar moet vooraf al een plan voor worden opgesteld. Mocht er iets mis gaan, dan kan daar direct op worden ingespeeld. Zo kunnen wij bijvoorbeeld als back-up vervangende servers verzorgen.

Dit zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het verhuizen van een server. Wil je meer informatie of kunnen we je ergens bij helpen? Laat het ons weten!

Your Turn To Talk

Leave a reply:

Uw email adres wordt niet gepubliceerd